Fortsätt till huvudinnehåll

Sanning är en smakfråga


Om Gud finns bortom språket kan vi inte tala om Gud. Inte heller förneka, eftersom det förutsätter att 'något' att inte tro på. De mycket alltför många - massan eller pöbeln - är inte mer upplysta än 1800-tals kyrkobesökare. Ok, religionen tappade sin ställning under 1900-talet, men ersattes av en annan tro. Just tro, eftersom både vetenskap och religion har tilliten som gemensam nämnare. Som vi litade på prästen, litar vi nu på vetenskapliga fakta. Ja, litar, eftersom vi varken har tid eller kan kontrollera. När en sanning visar sig vara fel, då litar vi på de nya rönen. Vi väljer att tro på den "sanning" som presenteras mest trovärdigt. Sanning är en smakfråga.

"The true believers know that they run the risk of being radical atheists". Men gäller det omvända?
http://youtube.com/watch?v=r3fScS2cnB0


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Skola, analys och åtgärd

Skolinspektionen och utbildningsdepartementet befolkas av individer sprungna ur den svenska skolan. Finns här samband mellan analys av orsak till problem, och åtgärd av dessa ?  Pieter Bruegel  the Elder: The  parable of the blind ( 1568).

P K Jersilds dödshjälp

Assisterad dödshjälp är ur etiskt perspekiv mindre komplicerad än organdonationer och aborter, menar PC Jersild (DN 9/2-08). Eftersom det inte finns någon tredje part att ta hänsyn till bör varje människa ha rätt ta sitt liv i livets slutskede. Men finns det verkligen ingen tredje part? Vi är alla del av ett större sammanhang, ett samhälle. Om staten ger individen dödshjälp, så kan detta även ha en normerande effekt. För att inte belasta vårdapparaten i onödan, bör obotligt sjuka kanske aktivt erbjudas assisterad dödshjälp? Den enskilda människans val är inte avskilt den övriga världen. Jersild menar att "De som inte kan tänka sig dödshjälp ska självklart slippa. Men de ska inte tillåtas påtvinga oss andra sin åsikt." Frågan är vems åsikt som är påtvingande. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=741188